5 funktionelle bordopstillinger til dit møde

Der er mange måder at indrette et mødelokale på, men har du tænkt over at ændre på bordopstillingen alt efter formålet med dit møde?

Bordopstillingen i et mødelokale kan understøtte eller hæmme formålet, hvis den ikke passer til dette. For eksempel er det vigtigt med en bordopstilling, hvor deltagerne ubesværet kan tale sammen, hvis formålet med dit møde er at nå en beslutning eller at netværke. Omvendt er det godt med en simplere opstilling, hvis formålet med mødet er at give en hurtig information, uden at deltagerne bliver distraheret af omgivelserne – i dette tilfælde passer biografopstillingen bedre.

Her får du fem mulige bordopstillinger med hver deres fordele og ulemper:

Biografopstilling

Biografopstillingen passer bedst til større møder eller konferencer, hvor jeres deltagere ikke skal sidde så længe og lytte. Fordelen ved denne opstilling er, at den kun optager lidt plads, så der kan være flere mennesker i lokalet, men ulempen er, at den kun egner sig til kortere møder og møder, hvor deltagerne ikke skal interagere undervejs.

Biografopstilling i Turbinehallen i Aarhus
Biografopstilling i Turbinehallen i Aarhus

Skolebordsopstilling

Denne opstilling er god til kurser, hvor deltagerne for eksempel har brug for at have computer eller andet materiale foran sig undervejs, og når man skal sidde koncentreret i mange timer. Fordelen er, at der er plads til materialet, men også en kop kaffe og et glas vand. Til gengæld levner denne opstilling heller ikke meget plads til interaktion eller overraskelser i løbet af dagen.

Skolebordsopstilling i Hellerups smukkeste mødelokale
Skolebordsopstilling i Hellerups smukkeste mødelokale

U-bord

U-bordet er også en god opstilling til en undervisningssituation, hvor underviseren har mulighed for at komme tættere på deltagerne ved at bevæge sig ind i U’ets midte. Her har deltagerne stadig mulighed for at have materialer og computere foran sig, men der er samtidig mulighed for at lave øvelser, der kræver lidt gulvplads, da man kan benytte pladsen i U’ets midte.

Eksempel på U-bord - Imperial Hotel i København
Eksempel på U-bord - Imperial Hotel i København

Grupper/øer

Nogle steder kaldes denne opstilling grupper, andre steder øer. Begge steder dækker ordet over flere mindre borde sat sammen til en firkant, som 6-8 personer kan sidde rundt om. Denne opstilling er naturligvis perfekt til gruppearbejde eller andre situationer, hvor deltagerne skal kunne tale sammen. Blot skal man huske, at der ikke skal sidde nogle langs bordets ene side, så der ikke er nogen, der sidder med ryggen til taleren og skærmen.

Gruppeborde med panoramaudsigt over Lillebælt
Gruppeborde med panoramaudsigt over Lillebælt

Runde borde/cabaret-opstilling

Runde borde kan være virkelig smukke til en fest, men ellers er der ikke så mange fordele ved dem. Ofte er der plads til 8-10 personer om et rundt bord, og det er alt for mange til, at alle kan tale sammen rundt om bordet. Nogle gange nøjes man med at placere deltagerne rundt om halvdelen af bordet. Dette kaldes cabaret-opstilling, men ulempen er den samme: Deltagerne kan ikke tale sammen rundt om bordet, da der er alt for langt mellem dem.

Rundbordsopstilling på H.C. Andersen Slottet i Tivoli
Rundbordsopstilling på H.C. Andersen Slottet i Tivoli

Hvordan skal bordopstillingen være til dit næste møde?

...

Anne Dalgaard er mødedesigner og arrangerer konferencer, studieture og events. Anne er ekspert i planlægning af faglige konferencer og har fokus på formål og udbytte for både mødeejer og deltager. Kig endelig forbi hendes egen blog eventanne.nu eller fang hende på LinkedIn

  • Book by the hour

  • Easy cancellation

  • Quick and easy

Satisfied customers

Your data is secure

Be inspired!

Sign up to the Gaest Guide Newsletter and get our best tips and valuable resources to improve your meetings.

*By signing up for this newsletter, you accept that Gaest.com will send you a newsletter and other promotions. Your information will not be used for any other purposes and you can unsubscribe at any time by following the unsubscribe links in the e-mails or by contacting us at privacy@gaest.com. Read more about our privacy policy.

All Articles